Domheid dringt naar voren, om gezien te worden; verstand gaat achteraan staan, om te zien
Carmen Sylva

De stenen getuigen

(Leestijd: 2 - 4 minuten)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
gegevens destenengetuigen

Een recensie

De stenen getuigen
Tjarko Evenboer
ISBN 978-90-5999-096-8 / NUR 332
793 blz.
hardcover
uitgebracht in 2016
opgenomen 23/11/2016

Prijs € 24,95
inhoud De flap vermeldt:

De Amsterdamse rechercheur Roderik Frederiks is een nuchtere rationalist en een ontembare workaholic.
Wanneer hij de leiding krijgt over een onderzoek naar de raadselachtige moord op hoogleraar Engelbert van Ameide stuit hij op een mysterie dat zijn hele leven overhoop gooit.
Wat heeft de dood van deze man te maken met een serie verloren gewaande kleitabletten en een archeoloog die omkwam in de jaren zeventig?

Noodgedwongen slaat Roderik de handen ineen met de dochter van het slachtoffer.
Er wordt een koortsachtige zoektocht geopend die hen via een Joods familiegeheim, een middeleeuwse boekrol en een Antwerps monumentaal pand naar Turkije leidt.
Maar hoe dieper Roderik in de tentakels van de zaak verstrengeld raakt, hoe sterker de werkelijkheid om hem heen begint te veranderen.
Wie of wat achtervolgt hem? En welke onzichtbare krachten proberen grip op hem te krijgen?

De Stenen Getuigen is een meeslepende pageturner waarin wetenschap, historie, religie en spiritualiteit met elkaar verweven zijn.
waardering 77 kleitabletten spelen een hoofdrol in ”De stenen getuigen”, de thriller waarmee Tjarko Evenboer als fictie-schrijver debuteert. In het verhaal wordt duidelijk dat Noach de stenen ooit in de ark heeft meegenomen en ze na de zondvloed heeft verborgen in een grot in de buurt van de plek waar de ark strandde.

In 1974 vindt archeoloog Scholtz de tabletten terug. De overlevering van een geheim document binnen een Joodse familie in Nederland zette hem op het goede spoor.
Na de vondst wordt Scholtz echter vermoord en verdwijnen de tabletten spoorloos.

Veertig jaar later gaan in Nederland verschillende mensen zich opnieuw gaan bezighouden met de zoektocht naar de kleitabletten. Er komen vier betrokkenen op raadselachtige wijze om het leven.
De internationale organisatie Panoptes –centrum voor wetenschappelijk toezicht op alle vormen van waarheidsvinding en educatie– heeft als verborgen agenda het uitbannen van het christelijk geloof uit het maatschappelijk leven. De vondst van de kleitabletten zou onomstotelijk de waarheid van het Bijbelboek Genesis aantonen – en dat moet vóór alles worden voorkomen.

Behalve een spannend avontuur biedt ”De stenen getuigen” veel stof tot nadenken.
Rechercheur Roderik Frederiks, die de moor­dzaken onderzoekt, is overtuigd atheïst, maar moet zich voortdurend verweren tegen mensen die wél in de waarheid van de Bijbel geloven.
Tjarko verwerkt veel argumenten uit ”De wereldwijde vloed” in het boek. Ook in de theologische discussies die plaatshebben, worden soms stevige noten gekraakt. De christelijke archeoloog Claessen bijvoorbeeld legt uit dat religie heel wat anders is dan geloof. „Ik geloof dat religie de grootste vijand van God is, omdat het zich vóórdoet als God, maar in werkelijkheid een afstotelijk beeld van hem creëert. (...) Jezus kwam om echte vrijheid te brengen, terwijl religie altijd een juk op mensen legt dat niet te dragen is. Religie brengt het verstandelijk houden van wetjes, terwijl God op zoek is naar onze harten en naar een relatie met ons, geënt op genade.”

In het begin komt het boek wat langzaam op gang, maar hoe meer er bekend wordt over de kleitabletten, hoe spannender het wordt. 
Naast spanning, wordt er ook veel informatie gegeven over b.v. Genesis, de Vloed, de toledoth-formule en hoe de kleitabletten zijn ontstaan, de apocriefe boeken die eraan refereren, de mythologie etc. Erg interessant.
Daarnaast is er de persoonlijke achtergrond en de (geloofs)reis van zowel de hoofdpersoon als de 'tegenstanderrs', zonder dat het er te dik bovenop ligt. De discussies die gevoerd worden zou je graag zelf in het dagelijks leven met anderen voeren!
De combinatie van spanning, feiten en achtergronden en persoonlijke ontwikkeling, maakt dat het een zeer interessant boek is en die ik met vaart heb uitgezen.
Voor een eerste thriller een zeer goed debuut en ik hoop dat het niet bij 1 boek blijft!

Beluister een interview met Tjarko

  • In de ban van de kroon

    Op het moment van schrijven staat de wereld bijna stil vanwege SARS-CoV-2, in de volksmond HET Corona-virus genoemd. Zoekend op deze naam in Google krijg je nu bijna 7 miljoen hits, de wereld is er vol van!Als gelovigen zitten we niet op de meeste van deze webpagina’s te wachten. Het is echter zeer interessant om eens te onderzoeken wat de Bijbel zegt over kronen (corona is Latijns voor...