Genesis (kleitabletten)

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 
De onderstaande gegevens komen uit het boek "ontdekkingen over Genesis" van P.J. Wiseman (oorspronkelijke titel: "New discoveries in Babylonia about Genesis") uitgegeven in 1936.

In de jaren 30 van de vorige eeuw was P.J. Wiseman als amateur archeoloog werkzaam bij opgravingen in "Babylonie". Er kwamen kleitabletten met spijkerschrift aan het licht waarin allerlei overeenkomsten met de geschiedenissen van de aartsvaders naar voren kwamen.
Veel kleitabletten eindigden met de zin 'Dit zijn de nakomelingen van ...', 'Dit is de geschiedenis van ...'. Men zag de grote overeenkomst met het boek Genesis waarin regelmatig dezelfde formule (de toledot-formule) voorkomt en men begreep dat in het bijbelboek Genesis een methode van archivering was gevolgd die algemeen was in het tweede millenium voor Christus. De overeenkomsten waren zo overtuigend dat veel onderzoekers met nieuwe ogen gingen kijken naar het eerste boek van de Bijbel. Zij spraken hun verbazing erover uit dat volgens deze archeologische aanwijzingen het boek Genesis niet lange tijd na Mozes geschreven was zoals zij op de universiteit altijd gehoord hadden. Integendeel de verslagen in het boek Genesis moesten lang voor Mozes geschreven zijn en ze moesten later overgenomen zijn bij de uitgave van de Torah.

De Toledot formule vormt een afsluitende formule en niet een begin formule zoals tot dan toe werd aangenomen waardoor het boek Genesis niet goed werd begrepen.
In onderstaande tabel staan de verschillende tabletten gerangschikt.

tablet Genesis
tekst
inhoud schrijver
1 1:1-2:4a "Dit is de geschiedenis van hemel en aarde" niet bekend, De Here God?
2 2:4b-5:2 "Dit is de geslachtsregister van Adam" Adam
3 5:3-6:9a "Dit is de geschiedenis van Noach" Noach
4 6:9b-10:1a "Dit is de geschiedenis van de zonen van Noach" Sem, Cham en Jafeth
5 10:1b -11:10a "Dit is de geschiedenis van Sem" Sem
6 11:10b-11:27a "Dit is de geschiedenis van Terah" Terah
7 en 8 11:27b-25:19 "Dit is de geschiedenis van Ismael en Izak" Izak; Ismael
9-11 25:19b-37:2a "Dit is de geschiedenis van Esau en Jakob" Jakob; Esau; Jakobs 12 zonen

Bestanden:
pdf.png Ontdekkingen in Genesis POPULAIR
(6 stemmen)
 genesis-wisemanIn de jaren 30 van de vorige eeuw was P.J. Wiseman als amateur archeoloog werkzaam bij opgravingen in "Babylonie". Er kwamen kleitabletten met spijkerschrift aan het licht waarin allerlei overeenkomsten met de geschiedenissen van de aartsvaders naar voren kwamen.
Veel kleitabletten eindigden met de zin 'Dit zijn de nakomelingen van ...'. Men zag de grote overeenkomst met het boek Genesis waarin regelmatig dezelfde formule (de toledot-formule) voorkomt.
Datum 2015-02-26 Bestandsgrootte 623.01 KB Download 541 Download
  • Index HSV Studiebijbel

    Index HSV Studiebijbel De HSV Studiebijbel heeft een beperkte inhoudsopgave, met name m.b.t. kaarten, illustraties en schema's.  Daarom is dit overzicht gemaakt.     Het bestand is het gemakkelijkst af te printen in pdf-formaat, zie de download hierboven.               inleiding/Bijbelboek Hoofdstuk/inleiding kaart/ illustratie schema omschrijving hoofdstuk/inleiding omschrijving kaart of illustratie omschrijving schema 00...