Bekritiseer de Bijbel niet, maar laat de Bijbel jou bekritiseren
Richard Wurmbrand, grondlegger SDOK

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
gegevens destenengetuigen

Een recensie

De stenen getuigen
Tjarko Evenboer
ISBN 978-90-5999-096-8 / NUR 332
793 blz.
hardcover
uitgebracht in 2016
opgenomen 23/11/2016

Prijs € 24,95
inhoud De flap vermeldt:

De Amsterdamse rechercheur Roderik Frederiks is een nuchtere rationalist en een ontembare workaholic.
Wanneer hij de leiding krijgt over een onderzoek naar de raadselachtige moord op hoogleraar Engelbert van Ameide stuit hij op een mysterie dat zijn hele leven overhoop gooit.
Wat heeft de dood van deze man te maken met een serie verloren gewaande kleitabletten en een archeoloog die omkwam in de jaren zeventig?

Noodgedwongen slaat Roderik de handen ineen met de dochter van het slachtoffer.
Er wordt een koortsachtige zoektocht geopend die hen via een Joods familiegeheim, een middeleeuwse boekrol en een Antwerps monumentaal pand naar Turkije leidt.
Maar hoe dieper Roderik in de tentakels van de zaak verstrengeld raakt, hoe sterker de werkelijkheid om hem heen begint te veranderen.
Wie of wat achtervolgt hem? En welke onzichtbare krachten proberen grip op hem te krijgen?

De Stenen Getuigen is een meeslepende pageturner waarin wetenschap, historie, religie en spiritualiteit met elkaar verweven zijn.
waardering 77 kleitabletten spelen een hoofdrol in ”De stenen getuigen”, de thriller waarmee Tjarko Evenboer als fictie-schrijver debuteert. In het verhaal wordt duidelijk dat Noach de stenen ooit in de ark heeft meegenomen en ze na de zondvloed heeft verborgen in een grot in de buurt van de plek waar de ark strandde.

In 1974 vindt archeoloog Scholtz de tabletten terug. De overlevering van een geheim document binnen een Joodse familie in Nederland zette hem op het goede spoor.
Na de vondst wordt Scholtz echter vermoord en verdwijnen de tabletten spoorloos.

Veertig jaar later gaan in Nederland verschillende mensen zich opnieuw gaan bezighouden met de zoektocht naar de kleitabletten. Er komen vier betrokkenen op raadselachtige wijze om het leven.
De internationale organisatie Panoptes –centrum voor wetenschappelijk toezicht op alle vormen van waarheidsvinding en educatie– heeft als verborgen agenda het uitbannen van het christelijk geloof uit het maatschappelijk leven. De vondst van de kleitabletten zou onomstotelijk de waarheid van het Bijbelboek Genesis aantonen – en dat moet vóór alles worden voorkomen.

Behalve een spannend avontuur biedt ”De stenen getuigen” veel stof tot nadenken.
Rechercheur Roderik Frederiks, die de moor­dzaken onderzoekt, is overtuigd atheïst, maar moet zich voortdurend verweren tegen mensen die wél in de waarheid van de Bijbel geloven.
Tjarko verwerkt veel argumenten uit ”De wereldwijde vloed” in het boek. Ook in de theologische discussies die plaatshebben, worden soms stevige noten gekraakt. De christelijke archeoloog Claessen bijvoorbeeld legt uit dat religie heel wat anders is dan geloof. „Ik geloof dat religie de grootste vijand van God is, omdat het zich vóórdoet als God, maar in werkelijkheid een afstotelijk beeld van hem creëert. (...) Jezus kwam om echte vrijheid te brengen, terwijl religie altijd een juk op mensen legt dat niet te dragen is. Religie brengt het verstandelijk houden van wetjes, terwijl God op zoek is naar onze harten en naar een relatie met ons, geënt op genade.”

In het begin komt het boek wat langzaam op gang, maar hoe meer er bekend wordt over de kleitabletten, hoe spannender het wordt. 
Naast spanning, wordt er ook veel informatie gegeven over b.v. Genesis, de Vloed, de toledoth-formule en hoe de kleitabletten zijn ontstaan, de apocriefe boeken die eraan refereren, de mythologie etc. Erg interessant.
Daarnaast is er de persoonlijke achtergrond en de (geloofs)reis van zowel de hoofdpersoon als de 'tegenstanderrs', zonder dat het er te dik bovenop ligt. De discussies die gevoerd worden zou je graag zelf in het dagelijks leven met anderen voeren!
De combinatie van spanning, feiten en achtergronden en persoonlijke ontwikkeling, maakt dat het een zeer interessant boek is en die ik met vaart heb uitgezen.
Voor een eerste thriller een zeer goed debuut en ik hoop dat het niet bij 1 boek blijft!

Beluister een interview met Tjarko

Deel deze pagina via

Darwin

Darwin: een aanhanger van Johannes van Helmond?Johannes van Helmond leefde rond begin 1600 en schreef een recept voor het maken van muizen: als je oude lappen en graan in een vat stopt en wegzet op een zolder of in een schuur, dan zullen na verloop van tijd vanzelf muizen ontstaan. Het was een wetenschappelijk experiment en herhaalbaar met telkens hetzelfde resultaat. Ook vandaag de dag kan je hetzelfde experiment herhalen met nog steeds dezelfde resultaten.  Het was Louis Pasteur die drie eeuwen later, aan het einde van de 19e eeuw, aantoonde dat het spontaan ontstaan van muizen (en leven), onzin was... totdat de evolutietheorie de kop op stak, met haar bewering dat in een ver verleden spontaan leven ontstaan is uit een levensloze massa... Ik denk dat Darwin een aanhanger was van Johannes van Helmond ... ;) (overgenomen uit Bijbelvast onderwijs)                       

Even een vraag

Fake nieuws:

Volg ons via twitter @egkaleo

Agenda

  • 26 11 2017
    samenkomst met Hoite Slagter 10:00 tot 11:30

Recente preken

Loading Player...

Vers van de dag

Psalmen 145:8-8
Cheth. Genadig en barmhartig is de HEERE, lankmoedig en groot van goedertierenheid.